Snusmumriken

Dag 14 - Två veckors-jubileum & Hur väljer man klinik/kirurg?
 

Två veckor sedan jag ranglade iväg från kliniken, omtäcknad med nosen i gips. Då inte mycket nytt kan sägas om näsan (svullen, rinner mindre snor i alla fall). Tänkte därför berätta lite om hur jag tänkte när jag valde min klinik.

Från dettaTill detta, 14 dagar senare

Känner mig som Smeagol i LOTR, my nose, my preciousssss

 

Jag kan tyvärr inte 'rekommendera' min klinik än då jag inte ens är en månad efter operationen! Är mer trygg att rekommendera efter kanske ett år. Är nöjd nu men VEM VET. 1 år att se slutresultatet liksom.

Men kan berätta hur jag tänkte när jag begav mig ut för att hitta rätt kirurg och klinik för mig! 

 

Många guider föreslog man skulle gå på minst tre konsultationer. Jag gick på fyra. Rekommenderar starkt att man går på minst tre. De som kändes rätt på pappret kändes inte rätt i person och vice versa.

 

Vissa säger man ska ha krav å vissa uppmuntrar flexibilitet. Jag kombinerar båda! 

 

Min första konsultation var den jag var säker på skulle bli min sista. Tyvärr utförde inte kirurgen funktionell näsplastik - och då var jag tvungen att överväga fler kandidater 

 

Tur det! Tycker man inte ska ta första bästa. Det är så himla bra att kunna jämföra. En kirurg som kändes ok blir jättebra i jämförelse med en annan. 

 

Jag listade vad som var viktigt för mig, och vad som var nödvändigt.

 

Det som är viktigt för mig personligen:

 • Inte narkos 
  När jag var sju år gammal opererade jag bort en vattenknöl på handleden. Jag höll i ett gosedjur min moster gett mig å räknade ner från tio. När jag blinkade så stod jag upp å gallskrek. Jag hade ONT överallt! Sedan när smärtan lade sig började jag spy...å slutade inte förrän tolv timmar senare.

  Så ja jag skulle helst undvika narkos. 

  Nu sa en av kirurgerna till mig att för det första, skulle de aldrig söva ett barn för ett sådant litet ingrepp idag, för det andra skulle narkosläkaren ta detta i åtanke å ge mig något mot illamåendet.

  Men ja skulle HELST undvika. 

 • Helst sjukhusmiljö
  Kalla mig paranoid men det skulle vara lite skönt att veta att om något går fel är man redan på sjukhuset! Wohoo! 

 

 • Öron- näsa-halsspecialist
  Prioriteringen här är ju att andas bra - vem bättre än en specialist på andning att fixa näsan?

 • Överläkare/docent 
  Jag gillar utbildning. 

 

 • Trevligt bemötande
  En kirurg man kan ha en konversation med, som man litar på och 'klickar' med.

 

Nödvändigt:

Att jag litar på kirurgen 100%

 

Det viktigaste är att denna lista är en guide som hjälper dig välja mellan kirurger, men att den inte är en regel som hindrar dig från att göra rätt val. 

 

Min kirurg som jag valde uppfyllde inte allt, eller inte ens det mesta på listan.

 

Det enda han egentligen uppfyllde var lokalbedövningen. 

 

Så varför gick jag mot strömmen och följde magkänslan? Jo för när jag hade min konsultation med Dr. Igor Niechajev så lade han till saker på listan. Han blev den kirurg jag valde, den som jag hade tänkt avboka när Lidingö-kliniken ringde å sa han hade fått en tid öppen tidigare än planerat! 

 

Han var den enda kirurgen som talade till mig med facktermer. Som förklarade exakt vad han skulle göra med korrekta termer. Jag kände att han visste exakt vad han skulle göra.

 

Han har också publicerat flera artiklar om näskirurgi, som en före detta akademiker så uppskattar jag det! Väldigt mycket. Vi kunde diskutera dem och jag känner mig trygg att han fortfarande är akademiskt aktiv. Han har inte valt att tagga ner pga ålder utan rullar på, jag kände verkligen att näsor - det var hans grej. 

 

Han var den enda som var helt självsäker i att fixa min andning i inklusive den förstorade näsmusslorna. Föreslog sänka näsryggen innan jag gjorde det. Och förklarade varför jag har två olika profiler (ojämnt näsben). 

 

Hans datorbild av mig var den snyggaste enligt mig. Inte för rak, inte för skidbacke, en fin definierad tipp men ser fortfarande ut som min näsa! Naturligt. Blev nästan tårögd när han gjorde den. 

 

Är han den lättaste att prata med? Absolut inte! Avbryter han en för att spela in i sin apparat? Ja! Bryr jag mig? Nej! 

 

När han återupprepade vad jag sa så fattade jag att han förstått exakt vad jag menar. För mig kändes det tryggt. 

 

Å ja han är svår. Jag tror ärligt för att bli riktigt nöjd måste man själv läsa på väldigt mycket. Men för mig var det helt ok för jag litade på Igor att han skulle ge mig den funktion och utseende jag ville ha av näsan.

 

MEN detta är vad som är viktigt för mig. 

 

Vissa vill ha kirurger som är unga har stabila händer å bra hälsa! 

Jag vill helst ha en 100-årig dinosaurie med minst 90-års erfarenhet. Ja helst skulle hen i livmodern börja studera sin näsa. 

 

Vad är viktigt för dig? Kanske är du livrädd för att vakna under operationen, har mardrömmar - satsa på narkos då istället! Spara ihop pengarna. Det är värt för det är ditt psyke. 

 

Kanske ska din kirurg jobba på en stor välkänd klinik för det är du tryggast med!

 

Det viktigaste när du väljer är att ta råd från anhöriga, men inte lyssna på dem. De vet inte vad du behöver bäst. Din mamma kanske ojar sig för att du opereras i en klinik i en lägenhet istället för sjukhuset, men om det känns rätt för dig så gör det! 

 

Vågar du inte operera utomlands? Gör inte det bara för att kompisen insisterar de gör snyggast näsor. Det viktigaste här är att du är nöjd med din näsa, inte någon annan! 

 

Det finns mycket positivt om kirurger på nätet, samt mycket negativt. För mer info och personliga erfarenhet av kirurger rekommenderar jag plastikoperationsforum.se. För min kirurg så finns det till och med en Instagram tillägnad att stänga ner kliniken. Det gäller att ha källkritik. För mig var andningen det viktigaste, jag kontaktade IVO som gav ut alla anmälningar de fått om honom. Inget om andningen, det medta precis efter operationen (innan svullnaden gått ned). Så jag var helt ok med det. 

 Just nu ÄLSKAR jag den, trots den lilla asymmetrin (vänstra näsan buktar liiiite neråt).
 

Dock! Finns det vissa man måste lyssna på varningsklockorna när man läser om. SVT granskar just nu Nackakliniken - när det är klagomål om frakturer, nervskador och besatt andning tänk efter. Utseendet är subjektivt, men när det gäller funktion finns det inte subjektivitet. Du ska kunna andas med näsan också. Nu menar jag inte att de som valde Nackakliniken inte ville andas - klart se gjorde! De trodde ju aldrig deras förmåga skulle bli nedsatt. 

 

Jag menar att när du hör klagomål om näsans funktion ta det seriöst. En lite för stor bullig tip kan fixas men vissa skador är permanenta. 

 

Jag ville inte 'ranka' de kirurger jag träffade för att det är så himla subjektivt! Därför hoppas jag att ni har förstått at jag valde utifrån vad som var viktigt för mig. Å tycker ni ska göra detsamma! 

 

Hur tänkte ni när ni valde er kirurg?

Anna

Wow! Riktigt bra info! Tack för den! Kommer att fortsätta följa!

Jag undrar däremot om du skulle kunna lägga upp en före bild så att man kan se förändringen? Igor Niechajev verkar vara en bra kirurg av det du beskrivit.

Svar: Åh tack så mycket! Jag ska definitivt göra det. Mår inte så bra just nu men så fort jag får mer energi kommer det inlägget upp.
Igor är definitivt en bra kirurg, bemötandet är väldigt speciell men kirurgiska kunskaperna är det inget fel på :)
Snusmumriken

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress