Snusmumriken

Dag 20 - Före- & Efterbilder
 

Hej igen! Fick en svacka som är över för nuvarande. Det var en kombination av dålig sömn och förkylning triggade en mini-episod av min psykiska sjukdom. Ett inlägg kommer om det, finns förvånansvärt lite online om hur det är att genomgå skönhetsoperationer som psykiskt sjuk. Så vill liksom dela med mig av mina erfarenheter! (Bipolär sjukdom för de intresserade.)

Har en massa före- och efterbilder att dela med mig! 20 dagar känns som en bra tidpunkt att dela med sig av dem, tänker sedan nog fortsätta månad för månad. Är intresserad att följa hur stor skillnad svullnad gör till exempel då det tar ju upp till ett år att avta (enligt vissa källor FLERA år heh).

Men innan det vill jag dela med mig av en mer personlig anekdot i näsplastikresan. I tisdags skulle jag bestämt köpa mer somriga kläder som ändå passar på jobbet. Jag hade ju mer energi och känner mig som vanligt när jag är hemma. Tog av tejpen som börjat se riktigt ruskig ut och sminkade mig. Kände mig så fräsch å levande haha. Svårt att få det att låta normalt, men när man har varit inburad så länge så känns vardag härligt.

Fick ont i huvudet så fort vi klev in på HM, mådde illa å kände mig febrig, det är alltså lättare att känna sig återställd hemma än ute. Så mitt råd är att göra allt försiktigt, stressa inte din kropp – alla läker i olika takt.

Men nu till det fantastiska, när jag var i provrummet med mina 100 klänningar så kollade jag först bara i spegeln som man ser sig själv framifrån. År av att lära sig undvika min profil gjorde att jag först inte märkte den, men sedan när jag vände mig om såg jag den:

 

Fast jag tar bilder på den varje dag och bevakar den i spegeln var det nåt helt annorlunda att se den i en sådan familjär plats. Min nya profil. 

Jag blev nästan lite tårögd. Alla har nåt de helst skulle vilja ändra på sig själv och min profil var den grejen. Å nu har jag gjort det, å än hur slutresultatet blir så går det inte att sätta ett pris på känslan jag fick i provrummet. För första gången gillade jag vad jag såg. 

 

Var först ovan att se så mycket av näsborrarna! Men nu känns det helt lugnt. Brukade kalla min droppande näsa Bläckvard från SvampBob Fyrkant till punkten att ett ex brukade rita blått över mina näsa på snap heh


Borde kalla bloggen Bäckvards Näsa nu när jag tänker på det x
 
 
Tycker detta är min "dåliga sida" fast på bild ser det helt okej ut. Svullnad alltså, det lurar en.
 
 
Snett framifrån, lite olika poseringar men det syns att han lyfte columellan som hängde. Var inte ens medveten om det förrän han påpekade, nästippen dolde ju det mesta, men gillar verkligen resultatet! 
 

Gud vilken skillnad!!!!! Har vant mig mer och mer med min nya näsa för den gamla känns helt overklig, detta är näsan jag alltid haft när jag sett mig i spegeln - den på bild är familjär men främmande. Detta känns mer rätt. 

Igår, dag 19 tog jag även bilder som jämförde näsan när jag ler stort. Det var mitt främsta estetiska problem, jag kan leva med en hump men kändes jättejobbigt att konsant vara medveten om näsan så fort jag log – å jag vill le! Skratta och va glad utan att konstant vara medveten om näsan.

Såhär såg det ut innan:

 Bye bye bye 
 
Såhär ser det ut nu:
 
 Som ni ser här är överläppen fortfarande sjukt stel haha, mina tänder ser jättesmå ut! Kompenserade med att flasha undertänderna men varje dag ser jag mer å mer av tanden så var inte orolig om leendet blir lite knasigt efter operation. Det blir bra tillsist. 
 
 
 Alltså nästippsprojektionen är ju helt förändrad <3
 
 

Men vad tycker ni? Ser det bra ut hittills?
Dag 18 - Dubbelt sjuk
Hej allihopa! Ett inlägg kommer inom snara framtiden med före efter bild jämförelse med mera. Kommer också komma inlägg om att vara psykiskt sjuk och genomgå skönhetsoperation.

Det är just min psykiska sjukdom som har förvärrats denna vecka. Har bipolär sjukdom, så jag svajar men har under en längre period varit stabil. Utöver det har jag gått och blivit förkyld, inte den bästa kombinationen.

Ska kurera mig och förhoppningen är att jag snart kan posta det inlägget med just före och efter bilder :)

Vi hörs snart igen ❤️
Dag 15 – Hudvårdsrutin 2.0

Idag har jag bara chillat, inge jobb och näsan bultar/spänner inte alls? Kanske finns ett samband. Hmm.

Inte mycket har hänt näsväg men kan berätta att min hudvårdsrutin har uppdaterats lite! Jag kan nu tvätta ansiktet utan att oroa mig för gipset (hurraaaaa), och använder bara micellar water för att ta bort smink, brukar använda rengöringsolja men den löser upp tejpen så försöker hålla den borta från nosen.
 
Då vi ska snacka hudvård är detta bilder utan redigering. (Märk dock att profilerna är fortfarande assymentriska augh)

Min hudtyp är kombination/oljig, alltså normal på kinder men oljig t-zon. Men mina tips om solskydd nedan gäller alla hudtyper! 

 

FINNAR

Min hud var inte den fräschaste efter en vecka utan att tvätta ansiktet. Jag får lätt 'closed comedones' alltså tilltäppta porer, whiteheads (finnar) å blackheads vart som helst - inte bara näsan.

 

Efter gipsborttagning började jag använda syror och retinol på ansiktet. Jag applicerar all hudvård med bomullsrondeller för att inte smutsa ner tejpen i onödan. 

 

Syror är bra för de exfolierar huden utan att använda skrubbar, som kan irritera å skada frisk hy. Dock måste man ha solskydd varje dag när man använder dem.

AHA-syra från COSRX, Retinol & BHA-syra från Paula's Choice

 

På grund detta har jag slutat å kommer förmodligen inte börja på ett långt tag använda syror på näsan. Den är extra känslig nu, men utöver det är den extra känslig för solen. Jag vill inte riskera skada näsan nu under sommaren.

 

Om du har fått finnar/acne under återhämtningen prata med din kirurg - vilka produkter är ok att använda? Kan han till och med kanske skriva ut något bra? 

 

Trots min feta hy har jag inte fått nån breakout (än). Planerar när tejpen åker av att behandla tilltäppta porer med olja. Oljan kan 'dra upp' skonsamt det som täpper till porerna eftersom det är också olja, lösa upp det och när du tvättar av det ser porerna renare ut. Finns mycket att läsa om man googlar oil cleansing method. Det är ett skonsamt sätt att hantera fet hy å finnar på. 

 

Här är en lista på vilka oljor som passar olika hudtyper.

 

 Rengöringsolja med mineraloljebas från Kose Softymo

Jag använder denna Deep Cleansing Oil för att tvätta ansiktet. Ibland mandelolja från Apoteket om jag vill massera försiktigt enligt oil cleansing metoden.

 

MASKER

Då min hud som sagt inte älskade gipset har jag också använt mig av lermasker. Det är ett skonsamt sätt att också behandla tilltäppa porer. Man stryker på 10-15 minuter och tvättar av, inget som irriterar eller kan skada. 

 


Lermask från Innisfree som alldrig torkar ut och är så behaglig att använda!

Men vilken lermask som helst funkar! Men torra hudtyper skulle nog gärna kombinera lermasker med fuktgivande masker.

 

SOLSKYDD

Även om du inte använder syror - skydda ansiktet! Speciellt näsan!

 

Har ern armé av soldskydd men för dagligt bruk använder jag dessa från Bioré, COSRX och A'Pieu.
Från Korea/Japan då jag inte klarar av hur tjocka solkrämerna i affärerna är här.

 

Man kan tro att bara för att vi bor i Sverige blir vi inte påverkad av solen. Tyvärr är strålningen inte baserad på sol eller moln. Så länge det är ljust finns det strålning. 

 

Även om skillnaden mellan spf 30 å 50 är liten, känns det bara bäst för mig mentalt att använda spf 50. Jag använder den över hela ansiktet å halsen, samt de delar av näsan som syns. Om ni har ärr, tex runt näsborrarna eller mellan näsborrarna (columellan) är det extra viktigt att ha spf så ärren läker fint och inte blir hypo/hyperpigmenterade. 

 

 
Silikon är fantastisk för ärr, denna salva kombinerar vård med SPF. 

 

Ditt framtida jag kommer tacka dig! Solskador och påskyndat åldrande är inget man märker nu - men om tjugo år. 

Denna bild kommmer härifrån. Den visar en man som har kört lastbil i 20 år – den ena sidan av ansiktet närmast rutan har föråldrats mer än den andra.